Geplaatst op

Nieuwe regels en eisen houtkachels 2020

Laatst ge-update 25-12-2020


Vanaf “precieze datum onbekend”( was eerst 2022 maar is naar voren geschoven naar 2020, later weer opgeschoven met datum onbekend. ) gelden er nieuwe regels voor nieuwe houtkachels. Omdat er altijd veel onduidelijkheid, onjuist nieuws en discussie over nieuwe regels van de overheid zijn, licht ik in dit artikel de situatie toe. Voor welke kachels gelden de regels, mag ik mijn oude kachel nog gebruiken, welke eisen worden er straks aan een tweedehands kachel gesteld. Ik krijg regelmatig vragen en ik ga ze allemaal proberen te beantwoorden. Hiervoor heb ik mijn eigen vragen bij de overheid neergelegd.

Nieuwe regels voor nieuwe houtkachels

Waar komen deze nieuwe regels voor houtkachels vandaan en wat is het doel? De regels komen uit de EU richtlijn Ecodesign. In deze richtlijn staat onder andere dat houtkachels die nieuw op de markt komen aan bepaalde eisen moeten voldoen, ik zal u niet lastig vallen met alle regels in dit artikel, schuwt u echter een stukje taai leeswerk niet, dan kunt u het Richtlijn EU Ecodesign aangaande houtkachels lezen op deze pagina van de overheid. Het doel van deze richtlijnen is de luchtkwaliteit verbeteren. De regels gelden voor nieuwe houtkachels.

Oude houtkachel gebruiken of tweedehands kachel?

De eerste vraag die bij mij als verkoper van onder andere gebruikte houtkachels opkwam was; Mag ik nog tweedehands houtkachels verkopen, mogen de mensen deze nog installeren en gebruiken? Ik heb deze vraag bij de overheid neergelegd en de nieuwe regels gelden alleen voor nieuw geproduceerde en verkochte houtkachels. Om een vergelijking te trekken met auto’s: Nieuwe auto’s moeten aan een heleboel eisen voldoen voordat ze op de markt komen, maar zolang ze nog rijden mag u gewoon uw oude auto rijden, en mag de lokale occasiondealer ze nog gewoon verkopen. Dit is met houtkachels precies hetzelfde. Gelukkig maar. De oude auto’s en houtkachels zullen uiteindelijk vanzelf verdwijnen.

*bron 14 Jan 2019 kamervragen aan de Minister en haar antwoord ” Ik wil daarom komen tot een regeling om zo snel mogelijk, maar uiterlijk per 1 januari 2020, de nieuwe eisen van de Ecodesign-richtlijn ook in Nederland net als in onze buurlanden van kracht te laten zijn voor nieuw verkochte kachels.”

Conclusie nieuwe eisen en regels houtkachels

U mag nu, en na januari 2020 nog gewoon een tweedehands kachel kopen bij ons of op marktplaats. Deze kachel mag u nog gewoon gebruiken. Let wel op dat er mogelijk lokaal regels gelden voor het gebruik van een houtkachel. Kort gezegd: U kunt de nieuwe eisen en regels voor houtkachels vergelijken met auto’s, nieuwe auto’s moeten aan eisen voldoen maar u mag uw oldtimer of oude trouwe auto nog gewoon rijden en verkopen. In sommige steden mag u echter de binnenstad niet in met een oude diesel, dit zijn de lokale regels. Let op, hier is ook veel onjuiste informatie beschikbaar. Zo zijn er verhalen over een stookverbod in Amsterdam, welke er voorlopig, of misschien wel helemaal nooit komt. Eet de soep niet heter dan hij opgediend wordt! Houd rekening met elkaar en kijk wat u kunt doen om overlast van een houtkachel te voorkomen door bijvoorbeeld de Zwitserse aansteek methode te gebruiken.