Geplaatst op

Handleiding Glaspakking Jacobus Janus vervangen

Benodigde tijd: 30 minuten.

Pakking achter glas Jacobus Janus vervangen

 1. De deur uit de kachel nemen.

  Deur openen met de rechterhand en de deurgreep
  vasthouden. Met de vrije linkerhand de ronde stang links van het
  glas beetpakken. D.m.v. korte draaiende bewegingen de stang omhoog
  bewegen. De deur komt linksonder vrij. Trek de deur met de linkerhand naar u toe zodat hij
  niet meer op het scharnierblok rust. De deur kan nu naar beneden zakken en komt
  linksboven ook vrij.

 2. Glasslat en glas verwijderen

  Schroeven + moeren van de stalen glaslatten losdraaien. met behulp van
  torxsleutel T20 en steeksleutel 8mm. Verwijder de glaslatten en haal het glas uit de deur.

 3. Ondergrond reinigen

  Maak met een staalborstel de raamsponning en de glaslatten schoon. Verwijder het oude koord. Zijn de glaslatten zo verroest dat zij niet meer schoon te krijgen zijn, bestel dan nieuwe glaslatten.

 4. Koord opplakken

  Pak het nieuwe koord uit de verpakking, verwijder de papieren strip op de plakrand. Plak het koord in de sponning van de deur.

 5. Glas terugplaatsen

  Het glas onder tegen de sponning aanleggen (dus alle speling
  boven). Links en rechts zo verdelen dat er evenveel ruimte tussen het
  glas en de sponning aan beide zijden zit.
  De stalen strips onder en boven op het glas leggen, schroeven
  erdoor steken en de moeren erop draaien. Draai de moeren aan, maar zeker niet te vast. Het glas moet in het koord drukken, draait u het te strak of ongelijk aan zal het bij de eerste keer stoken scheuren door de spanning.

 6. Deur terugplaatsen

  De deur op dezelfde wijze vastpakken als bij het
  verwijderen van de deur.
  De deur linksboven om het pennetje schuiven.
  De deur linksonder boven het gat zetten.
  D.m.v. een draaiende beweging de stang omlaag
  bewegen.
  De stang schuift nu weer terug in het gat en de deur is gemonteerd.

Geplaatst op

Corona maatregelen update, wat betekent het voor uw pakket/bestelling/bezoek

Laatst bijgewerkt : Woensdag 22 December 2020 12:08

Nederland

Vertraging mogelijk, pakketten worden gewoon uitgeleverd na bestelling. Een deel van de afhaalpunten zijn nog in gebruik, de afhaalpunten die dicht zijn kunt u ook niet kiezen, zij verschijnen niet in de lijst. Heb aub geduld, postNL heeft het heel druk en doen hun best. Heeft u nog geen pakket ontvangen wacht dan geduldig af. Bedankt voor uw begrip.

Meer informatie over openingstijden en winkelbezoek.

Belgie

Pakketten aan België worden nog gewoon thuisgeleverd. Er kan lichte vertraging voorkomen vanwege drukte bij de vervoerders.

Duitsland

Geen bijzonderheden, pakketten worden gewoon uitgeleverd na bestelling. Er kan lichte vertraging voorkomen vanwege drukte bij de vervoerders.

Naar de homepage

Geplaatst op

Cadeau idee voor houtkachel

Op zoek naar cadeau ideeën voor houtkachel liefhebbers? Wij hebben de komende tijd enkele leuke artikelen in de aanbieding of al superscherp geprijsd. Zoekt u iets leuks voor Sinterklaas of een kerst cadeautip voor uw man? Nu het seizoen voor de houtkachel is aangebroken kunnen wij u misschien helpen met een aantal leuke suggesties voor cadeautjes.

Geplaatst op

Houtkachel aansteken

Wat is nu de beste manier om de houtkachel aan te steken zonder rook? Ik zal het u zo goed mogelijk proberen uit te leggen met een HowTo stappenplan en afbeeldingen van de Zwitserse methode. Een nieuwe manier van de kachel aansteken? Ga meteen naar Hoe veilig houtkachel aansteken zonder rook.

Hoe dat werkt? Dat leest u hieronder. Zo steekt u de kachel veilig aan zonder rook. Probeer het zelf eens, een groot gedeelte van de overlast en kanaalvervuiling wordt veroorzaakt bij het aansteken, doe uw buren en rookkanaal een plezier. Gebruik de bruine aanmaakblokjes of onze leuke dynamietstaven om de kachel aan te steken.

De houtkachel aansteken

Benodigde tijd: 2 minuten.

Beste manier houtkachel aansteken met de Zwitserse methode

 1. Plaats dikke stammen onderop

  Plaats de dikste blokken hout onderop, met enkele cm tussenruimte parrallel aan elkaar.Grote blokken hout onderop om de kachel aan te steken

 2. Dunnere blokjes hout dwars

  Plaats dwars op de grote blokken, kleiner houtjes met tussenruimte voor genoeg zuurstofKleiner hout dwars op de grote blokken

 3. Herhaal de stappen

  Herhaal deze stappen met steeds kleineren houtjes, tot aan de kleinste aanmaakhoutjes aan toeSteeds kleinere houtjes ]om de kachel aan te steken

 4. Houtkachel aansteken

  Leg bovenop de stapel een aantal bruine aanmaakblokjes, plaats ze bovenop de dunste houtjes en steek ze aan.Aanmaakblokjes bovenop het hout als u de kachel aansteekt

 5. Zuurstof toevoer

  Zorg voor zoveel mogelijk zuurstof, trek alle schuiven open en houd de deur op een kiertje.Zet de luchtoevoer van uw houtkachel helemaal open

 6. De kachel brand

  Laat de deur op een kier staan, de stapel zal gaan branden, van boven naar beneden zoals een kaars. Hierbij heeft u zo min mogelijk rookontwikkeling. kachel brand

 7. De kachel goed laten branden

  Als de hele stapel inclusief grote blokken goed brand, kunt u extra blokken toevoegen en de deur sluiten.

Geplaatst op

Nieuwe regels en eisen houtkachels 2020

Laatst ge-update 25-12-2020


Vanaf “precieze datum onbekend”( was eerst 2022 maar is naar voren geschoven naar 2020, later weer opgeschoven met datum onbekend. ) gelden er nieuwe regels voor nieuwe houtkachels. Omdat er altijd veel onduidelijkheid, onjuist nieuws en discussie over nieuwe regels van de overheid zijn, licht ik in dit artikel de situatie toe. Voor welke kachels gelden de regels, mag ik mijn oude kachel nog gebruiken, welke eisen worden er straks aan een tweedehands kachel gesteld. Ik krijg regelmatig vragen en ik ga ze allemaal proberen te beantwoorden. Hiervoor heb ik mijn eigen vragen bij de overheid neergelegd.

Nieuwe regels voor nieuwe houtkachels

Waar komen deze nieuwe regels voor houtkachels vandaan en wat is het doel? De regels komen uit de EU richtlijn Ecodesign. In deze richtlijn staat onder andere dat houtkachels die nieuw op de markt komen aan bepaalde eisen moeten voldoen, ik zal u niet lastig vallen met alle regels in dit artikel, schuwt u echter een stukje taai leeswerk niet, dan kunt u het Richtlijn EU Ecodesign aangaande houtkachels lezen op deze pagina van de overheid. Het doel van deze richtlijnen is de luchtkwaliteit verbeteren. De regels gelden voor nieuwe houtkachels.

Oude houtkachel gebruiken of tweedehands kachel?

De eerste vraag die bij mij als verkoper van onder andere gebruikte houtkachels opkwam was; Mag ik nog tweedehands houtkachels verkopen, mogen de mensen deze nog installeren en gebruiken? Ik heb deze vraag bij de overheid neergelegd en de nieuwe regels gelden alleen voor nieuw geproduceerde en verkochte houtkachels. Om een vergelijking te trekken met auto’s: Nieuwe auto’s moeten aan een heleboel eisen voldoen voordat ze op de markt komen, maar zolang ze nog rijden mag u gewoon uw oude auto rijden, en mag de lokale occasiondealer ze nog gewoon verkopen. Dit is met houtkachels precies hetzelfde. Gelukkig maar. De oude auto’s en houtkachels zullen uiteindelijk vanzelf verdwijnen.

*bron 14 Jan 2019 kamervragen aan de Minister en haar antwoord ” Ik wil daarom komen tot een regeling om zo snel mogelijk, maar uiterlijk per 1 januari 2020, de nieuwe eisen van de Ecodesign-richtlijn ook in Nederland net als in onze buurlanden van kracht te laten zijn voor nieuw verkochte kachels.”

Conclusie nieuwe eisen en regels houtkachels

U mag nu, en na januari 2020 nog gewoon een tweedehands kachel kopen bij ons of op marktplaats. Deze kachel mag u nog gewoon gebruiken. Let wel op dat er mogelijk lokaal regels gelden voor het gebruik van een houtkachel. Kort gezegd: U kunt de nieuwe eisen en regels voor houtkachels vergelijken met auto’s, nieuwe auto’s moeten aan eisen voldoen maar u mag uw oldtimer of oude trouwe auto nog gewoon rijden en verkopen. In sommige steden mag u echter de binnenstad niet in met een oude diesel, dit zijn de lokale regels. Let op, hier is ook veel onjuiste informatie beschikbaar. Zo zijn er verhalen over een stookverbod in Amsterdam, welke er voorlopig, of misschien wel helemaal nooit komt. Eet de soep niet heter dan hij opgediend wordt! Houd rekening met elkaar en kijk wat u kunt doen om overlast van een houtkachel te voorkomen door bijvoorbeeld de Zwitserse aansteek methode te gebruiken.

Geplaatst op

Stookverbod houtkachels Amsterdam? Geen houtkachel verbod.

Er komt voorlopig en misschien wel nooit, een stookverbod op houtkachels in Amsterdam. In dit artikel leg ik de situatie uit. Om misverstanden te voorkomen heb ik contact gehad met de Gemeente Amsterdam.

Ik krijg soms klanten aan de telefoon die zich zorgen maken over het eventuele stookverbod in Amsterdam om de luchtkwaliteit te verbeteren. Ik kan hier kort over zijn, er staat nergens dat Amsterdam dit van plan is. Wat zijn ze dan wel van plan? Begin 2019 heeft het Team Luchtkwaliteit Amsterdam het Actieplan Schone Lucht gepresenteerd. Eén van de punten uit dit plan (*pagina 39) is, Biomassa en Houtrook.

Biomassa en Houtrook

Het Actieplan Schone Lucht stelt op pagina 39 het volgende:
Team Luchtkwaliteit Amsterdam erkend dat houtkachels, open haarden fijnstof en luchtvervuiling met zich meebrengen. Echter vanuit het oogpunt van duurzaamheid worden houtkachels óók gezien als een CO2 neutrale vorm van energie opwekken.


Er kleven dus voordelen (CO2 neutraal ) en nadelen (Fijnstof en rook) aan het stoken van houtkachels. Omdat deze voordelen en nadelen nog niet tegen elkaar zijn afgewogen door het team luchtkwaliteit Amsterdam heeft men een beslissing hierover nog niet genomen.

Wat gaat men dan wel doen om overlast van houtrook en fijnstof tegen te gaan?

Er komt dus geen stookverbod in Amsterdam, wat gaan ze dan wel doen? Omdat de meeste overlast van houtkachels vooral wordt veroorzaakt door de manier en moment van stoken, komt er een voorlichtingscampagne. In deze voorlichtingscampagne wordt stil gestaan bij een aantal punten om de overlast te verminderen. Vaak is het onwetendheid van de mensen en kunnen ze met goede voorlichting een hoop overlast te lijf gaan. Ik heb de gemeente Amsterdam om opheldering gevraagd en dit is wat ze mij schreven op 14 Mei 2019:

Er staan op dit moment geen plannen voor een verbod op houtkachels in het Actieplan Schone Lucht. Er staat wel dat we met bewoners en betrokken partijen na moeten gaan denken over hoe om te gaan met de uitstoot van fijnstof die houtkachels brengen. Landelijk is er ook  gesproken over hoe de nadelen van houtstook aan te pakken. Men heeft voor nu gekozen voor voorlichting., met name gericht op de dagen dat houtstook tot extra problemen leidt. De gemeente is inderdaad van plan die campagne over te nemen. Ik hoop u met dit antwoord enig inzicht te geven in de stand van zaken.
Vriendelijke groet,
Team Luchtkwaliteit

Conclusie

We kunnen uit het antwoord van de gemeente Amsterdam duidelijk opmaken dat er geen verbod komt op houtkachels in Amsterdam. Dat neemt niet weg dat we om elkaar moeten denken, houdt er rekening mee dat houtkachels voor overlast kunnen zorgen bij verkeerd gebruik. Stook niet zomaar met stil weer en zorg voor droog hout.

Geplaatst op

Gratis brandhout voor de houtkachel, waar vind ik dat?

Wanneer je in Nederland woont ga je natuurlijk niet zomaar betalen voor iets dat je ook gratis kunt krijgen. Voor uw houtkachel heeft u vanzelfsprekend brandhout nodig en het is fijn als je daar zo min mogelijk tijd noch geld aan hoeft te besteden. Gratis brandhout maakt het stoken natuurlijk extra leuk.

Afval als gratis brandhout voor de houtkachel

Om aan gratis brandhout te komen kun je verschillende maatregelen overwegen. Je zou bijvoorbeeld langs de bouwmarkt of een houtzagerij kunnen gaan. Vaak hebben dit soort bedrijven een hoop restanten van het zaagwerk waar ze van af moeten. Echter is het wel zo dat bedrijven hier weet van hebben en er dus soms toch een klein prijskaartje aan hangen.

Ongewenste boomsoorten als gratis brandhout

Een volgende optie is je voordeel pakken van ongewenste boomsoorten in Nederland. Voorbeelden zijn uitheemse soorten zoals de Amerikaanse eik en de Amerikaanse vogelkers. Wat je zou kunnen proberen is de eigenaar van een bos aanspreken en vragen of je, in ruil voor het hout dat het oplevert, het bos van uitheemse soorten mag ontdoen. Ook hier is het voorkomend dat boseigenaren een (kleine) vergoeding vragen. Maar dit op zich is niet geheel onredelijk aangezien je er vaak een hoop hout van kunt winnen. Naast uitheemse soorten geld het zelfde voor bomen met bijvoorbeeld kevers er in. Een boomsoort die vaak wordt geteisterd door beestjes is de spar. Wanneer de aanwezigheid van krioelende beestjes is geconstateerd moet deze worden gekapt in verband met besmetting op de andere bomen. Als houtzoeker zou je op zulk soort situaties prima in kunnen spelen en er je voordeel uit kunnen halen.

Een praatje maken loont

Tot slot zijn sociale vaardigheden en wat oplettendheid een groot voordeel als je op zoek bent naar gratis brandhout voor de houtkachel. Hier en daar is er altijd wel iemand met een boom in de tuin waar ze eigenlijk van af willen. Met een goed praatje, kennis van zaken en wat geluk sta je binnen de kortste keren met je zaaggerei in de tuin, en creëer je een win-win-situatie. Ook bij boseigenaren kan het lonen om gewoon eens het gesprek aan te gaan. Wie weet wil diegene wel van een paar bomen af of kan hij/zij er een simpelweg wel een paar missen.

Enkele websites die gratis brandhout aanbieden

Belangrijke aandachtspuntjes bij het gratis brandhout verzamelen

 • Ga nooit zomaar ergens het terrein op, ga eerst het gesprek aan met de eigenaar en stel duidelijke regels op zodat je weet waar je aan toe bent.
 • Zorg ervoor dat je altijd goed geïnformeerd m.b.t. het kappen, voor veel bomen heb je een kapvergunning nodig. Wanneer je dit van te voren regelt kom je niet voor negatieve verrassingen te staan. Het beste is om langs de gemeente te gaan, er zijn heel wat regeltjes waaraan je je verplicht bent te houden.
 • Als het je is gelukt om bomen te mogen kappen in een bos ga dan nooit alleen op pad. Er kunnen ontzettend veel gevaarlijke dingen gebeuren en dat is toch wel het laatste wat je wilt. Tevens is het zo dat als je samen te werk gaat het veel gezelliger is en je ook nog eens efficiënter kunt werken.
 • Laat je gekapte hout nooit achter in een bos, neem wat je gekapt hebt meteen diezelfde dag mee. Kant en klaar hout dat voor het oprapen in een bos ligt zal daar zeker niet voor lang blijven liggen.
 • Vergeet niet dat je gekapte hout ook nog moet drogen. Het beste is om het in kleine brokken te hakken en het buiten onder een afdakje te laten drogen. Je hebt wel wat geduld nodig want de droogtijd kan tussen de verschillende soorten hout variëren van één tot drie jaar.
 • Wanneer u hout verzameld kunt u het geverfde en gelakte afvalhout beter laten liggen in verband met verbrandingsgassen die slecht zijn voor het milieu. Tevens is het zo dat het wettelijk verboden is om bewerkt hout te stoken.