Geplaatst op

Houtkachel stoken bij warmer weer

In het voorjaar en het najaar wilt u wel de kachel stoken maar niet op volle kracht. Dit kan problemen veroorzaken met stoken, wij leggen het uit in dit artikel met bruikbare tips.

U wilt in de herfst of lente de kachel op een lager pitje stoken zodat het geen 40 graden wordt in huis. Dit is zo’n moment waarbij de kachel vaak niet heet wordt en slecht brandt.

De kachel wordt niet heet genoeg

Een veel voorkomend probleem in het voorjaar en najaar, de kachel wordt niet heet genoeg.

Om de kachel efficiënt te stoken heeft de kachel een bepaalde bedrijfstemperatuur nodig.
Vooral bij moderne kachels zien we dat de bedrijfstemperatuur niet eenvoudig gehaald wordt.
Om een kachel goed te stoken heeft u de volgende drie zaken nodig, de zogenoemde driehoek van brand:

  • Brandstof (goed hout)
  • Zuurstof
  • Ontbrandingstemperatuur (van hout)

Als één van deze drie wegvalt is een goed vuur niet mogelijk.

Om tot een hoger rendement te komen hebben moderne kachels vaak een betere maar ook zuinigere zuurstof toevoer dan oude houtkachels. Dit heeft voordelen en nadelen.

Het voordeel is een meer uitgebalanceerde zuurstoftoevoer, de kachel brand rustiger.
Het nadeel is dat er een hogere temperatuur nodig is om een goed vuur te beginnen. Men is de oude kachels gewend en stookt de nieuwe kachel niet heet genoeg bij het starten.

Vooral als u de kachel op een lager pitje wilt stoken, bereikt deze vaak niet de gewenste temperatuur, in combinatie met de geringe zuurstof heeft dat de volgende gevolgen:

  • De kachel stookt niet lekker door
  • Het ruitje van de kachel wordt snel zwart
  • De pijp moet vaker geveegd worden
  • Er komt rook uit de deur met bijvullen
  • De kachel pakt slecht met bijvullen

Herkent u bovenstaande punten, dan vindt u hieronder mogelijk de oplossing.

Stappenplan houtkachel goed heet stoken

Benodigde tijd: 20 minuten

Hoe stook ik de houtkachel goed heet bij warm weer

  1. Vul de kachel goed vol bij het aansteken

    Vaak beginnen we met te weinig brandstof om de kachel op bedrijfstemperatuur te brengen.
    Vul de kachel de eerste keer bij het aansteken met de maximale hoeveelheid hout, dit vindt u terug in de handleiding. Zo stookt u de kachel goed heet. Wordt de kachel niet heet in het begin, heeft u de rest van de dag problemen met doorstoken.

  2. Stook in een hoekje van de kachel

    Heeft u een brede kachel, stook dan in een hoekje van de kachel. Op die manier reflecteren de wanden het vuur en wordt het vuur heter. De kachel bereikt in dat gedeelte de bedrijfstemperatuur. Stook daarna door in het hoekje van de kachel. Vooral bij een brede kachel werkt dit heel goed. Ook hier geldt, wees niet zuinig als u de kachel aansteekt.

  3. Gebruik altijd de Zwitserse methode

    Gebruik bij het aansteken altijd de Zwitserse methode, dit zorgt ervoor dat het vuur sneller heet wordt.
    We willen een laaiend vuur na het aansteken, zodat de kachel goed heet wordt.
    Op onderstaand foto ziet u dat er roet op wanden afzet, dat is een teken dat de kachel niet heet genoeg is om de zuurstof al af te sluiten. Ook te weinig hout in het begin met aansteken kan hetzelfde resultaat hebben.
    Houdt u wel aan de handleiding van de kachel en overlaad de kachel niet.
    Houtkachel brandkamer met vuur en beetje roet aanslag

  4. Laat alle zuurstof open totdat de kachel goed heet is

    Voorbeelden van een kachel die goed heet is:
    De thermometer op de pijp geeft de juiste temperatuur aan.
    Het binnenwerk is schoon gebrand (geldt vooral voor moderne kachels, zie afbeelding hieronder)
    In de handleiding van uw kachel vindt u meer informatie hierover, stook de kachel heet maar niet te heet.Houtkachel op de juiste temperatuur

  5. Sluit eerst de primaire zuurstof toevoer

    U sluit altijd eerst de primaire zuurstoftoevoer, dit is meestal de zuurstof die van onderen komt.
    Sommige kachels zoals de Jacobus hebben éénknops bediening, u zet de kachel dan één stand minder.
    De handleiding van uw kachel kan vertellen hoe u de primaire zuurstof bedient.
    U mag ook contact met ons op nemen, wij helpen u graag.

  6. Sluit nu deels de secundaire luchttoevoer

    Afhankelijk van uw situatie kunt u nu de secundaire luchttoevoer sluiten. Nooit alle zuurstof helemaal sluiten, dat kan ontploffingsgevaar opleveren. Bovendien wordt de kachel te snel te koud.
    Sluit de secundaire zuurstof zo dat de kachel rustig doorbrandt.Houtkachel met gloeiend kolenbed.

  7. Vul kleine beetjes hout bij

    Doordat we nu genoeg temperatuur hebben in de kachel en genoeg (maar niet te veel) zuurstof hebben we alleen nog een klein beetje hout nodig om verder te stoken.
    Houdt het vuur compact, vul kleine beetjes hout bij iedere keer. U stookt nu op een laag pitje, maar wel onder de goede condities.

  8. Zet bij het bijvullen de secundaire lucht iets open

    Zet bij het bijvullen de secundaire zuurstof schuif of knop weer helemaal open, na een minuut of tien kan deze weer dicht op het gewenste niveau. Blijf dit herhalen elke keer als u bijvult.
    Pakt de kachel niet goed met bijvullen, dan heeft u te lang gewacht. Zet de primaire lucht ook open totdat de kachel weer op temperatuur is.

Conclusie

Houdt het vuur compact en zorg dat de kachel vooral bij het aansteken heet genoeg wordt. Daar heeft u de rest van de dag profijt van.

Heeft u vragen naar aanleiding van dit artikel, neem dan contact op. Wij helpen u graag verder.