Geplaatst op

Gratis brandhout voor de houtkachel, waar vind ik dat?

Wanneer je in Nederland woont ga je natuurlijk niet zomaar betalen voor iets dat je ook gratis kunt krijgen. Voor uw houtkachel heeft u vanzelfsprekend brandhout nodig en het is fijn als je daar zo min mogelijk tijd noch geld aan hoeft te besteden. Gratis brandhout maakt het stoken natuurlijk extra leuk.

Afval als gratis brandhout voor de houtkachel

Om aan gratis brandhout te komen kun je verschillende maatregelen overwegen. Je zou bijvoorbeeld langs de bouwmarkt of een houtzagerij kunnen gaan. Vaak hebben dit soort bedrijven een hoop restanten van het zaagwerk waar ze van af moeten. Echter is het wel zo dat bedrijven hier weet van hebben en er dus soms toch een klein prijskaartje aan hangen. Ook hout van bijvoorbeeld een europallet komt uiteindelijk van een boom. Pas op met geperste blokken waar lijm in is gebruikt, dit brand slecht en stinkt. Het komt uw kachel en rookkanaal niet ten goede.

Ideeën voor bedrijven met gratis of goedkoop afval als brandhout

Google eens op de volgende termen of synoniemen in de buurt en benader die mensen, mogelijk zijn ze er zelf ook graag vanaf. Zorg dat u een aanhanger of iets dergelijks heeft en dat zij niet te veel werk aan u hebben.

 • Trappen maker
 • Keukenbouwer
 • Standaard timmerbedrijven/aannemers
 • Houthandel
 • Meubelmaker, tuinmeubelmaker
 • Houtbewerking
 • Kozijnen maker

Geperste blokjes houtafval, briketten

Sommige houtbewerkers hebben een pers waarmee zij zelf briketten persen van zaagsel. Een briket is een geperst blokje houtsnippers en of zaagsel. Deze bieden zij aan in kleine zakken of grote BigBags, soms voor 30 á 50 euro per zak. Er zijn wel een aantal zaken waar u op moet letten wanneer u deze blokken wilt stoken, welke wij hieronder verder bespreken.
Eigenlijk stookt u grote pellets, een briket is een grote houtpellet.

Goed geperste blokken zijn belangrijk

Zorg voor stevig geperste blokken, blokken die niet goed geperst worden:

 • Vallen snel uit elkaar waardoor u met een halve BigBag zaagsel blijft zitten
 • Blijven dus minder lang goed vooral bij een iets vochtige opslag
 • Kun je slecht aansteken, losse blokken gaan slecht aan
 • Veel stof bij het vervoeren
 • Meer asresten

Verschillende bewerkers gebruiken verschillend hout

Waar je bij een trappenfabriek vooral veel vuren en in mindere mate eik tegenkomt, zul je bij een kozijnenfabriek veel meranti en andere typische kozijnen-houtsoorten tegenkomen. Over het algemeen kan meranti best stinken.
Wat ons bij geperste vurenhouten blokken opviel is dat deze een zeer hoge temperatuur bereiken in de kachel. Heeft u een onverwoestbare kachel zoals een Jacobus dan is dat geen probleem, maar kachels die niet zulke hoge temperaturen aan kunnen, kunnen beschadigen. Gooi uw kachel niet zomaar vol met geperste blokken, test het altijd zorgvuldig. Alleen met geperste blokken kregen wij het voor elkaar om de magnetische thermometer van de pijp te laten vallen. Dat betekent dat de pijp een temperatuur van richting de 400 graden Celsius bereikte, dat is met gekloofd hout zoals berk of eik nooit gelukt. Kijk eens op marktplaats, waar men ook kleine hoeveelheden aanbiedt zodat u eerst kan testen wat het beste voor uw situatie is.

Ongewenste boomsoorten als gratis brandhout

Een volgende optie is je voordeel pakken van ongewenste boomsoorten in Nederland. Voorbeelden zijn uitheemse soorten zoals de Amerikaanse eik en de Amerikaanse vogelkers. Wat je zou kunnen proberen is de eigenaar van een bos aanspreken en vragen of je, in ruil voor het hout dat het oplevert, het bos van uitheemse soorten mag ontdoen. Ook hier is het voorkomend dat boseigenaren een (kleine) vergoeding vragen. Maar dit op zich is niet geheel onredelijk aangezien je er vaak een hoop hout van kunt winnen. Naast uitheemse soorten geld het zelfde voor bomen met bijvoorbeeld kevers er in. Een boomsoort die vaak wordt geteisterd door beestjes is de spar. Wanneer de aanwezigheid van krioelende beestjes is geconstateerd moet deze worden gekapt in verband met besmetting op de andere bomen. Als houtzoeker zou je op zulk soort situaties prima in kunnen spelen en er je voordeel uit kunnen halen.

Een praatje maken loont

Tot slot zijn sociale vaardigheden en wat oplettendheid een groot voordeel als je op zoek bent naar gratis brandhout voor de houtkachel. Hier en daar is er altijd wel iemand met een boom in de tuin waar ze eigenlijk van af willen. Met een goed praatje, kennis van zaken en wat geluk sta je binnen de kortste keren met je zaaggerei in de tuin, en creëer je een win-win-situatie. Ook bij boseigenaren kan het lonen om gewoon eens het gesprek aan te gaan. Wie weet wil diegene wel van een paar bomen af of kan hij/zij er simpelweg wel een paar missen.

Enkele websites die gratis brandhout aanbieden

Belangrijke aandachtspuntjes bij het gratis brandhout verzamelen

 • Ga nooit zomaar ergens het terrein op, ga eerst het gesprek aan met de eigenaar en stel duidelijke regels op zodat je weet waar je aan toe bent.
 • Zorg ervoor dat je altijd goed geïnformeerd met betrekking tot het kappen, voor veel bomen heb je een kapvergunning nodig. Wanneer je dit van te voren regelt kom je niet voor negatieve verrassingen te staan. Het beste is om langs de gemeente te gaan, er zijn heel wat regeltjes waaraan je je verplicht bent te houden.
 • Als het je is gelukt om bomen te mogen kappen in een bos ga dan nooit alleen op pad. Er kunnen ontzettend veel gevaarlijke dingen gebeuren en dat is toch wel het laatste wat je wilt. Tevens is het zo dat als je samen te werk gaat het veel gezelliger is en je ook nog eens efficiënter kunt werken.
 • Laat je gekapte hout nooit achter in een bos, neem wat je gekapt hebt meteen diezelfde dag mee. Kant en klaar hout dat voor het oprapen in een bos ligt zal daar zeker niet voor lang blijven liggen.
 • Vergeet niet dat je gekapte hout ook nog moet drogen. Het beste is om het in kleine brokken te hakken en het buiten onder een afdakje te laten drogen. Je hebt wel wat geduld nodig want de droogtijd kan tussen de verschillende soorten hout variëren van één tot drie jaar.
 • Wanneer u hout verzameld kunt u het geverfde en gelakte afvalhout beter laten liggen in verband met verbrandingsgassen die slecht zijn voor het milieu. Tevens is het zo dat het wettelijk verboden is om bewerkt hout te stoken.

Benieuwd hoeveel u bespaart met houtkachel ten opzichte van gas? Kijk eens op de website van Duppies.nl, zij hebben een leuke berekening hoeveel bespaart een houtkachel gemaakt.

Korting op haardhout en pellets

Het is niet altijd mogelijk om aan gratis brandhout te komen in uw omgeving. Of u heeft simpelweg geen tijd om te zoeken naar gratis haardhout. Het bestellen van hout en pellets is dan ook een interessante optie. Wanneer u bij Masterfire bestelt, weet u zeker dat u kwaliteitshout geleverd krijgt wat wordt thuis bezorgd op een moment dat voor u uitkomt. Bij Masterfire kunt u verschillende soorten haardhout en houtpellets bestellen voor uw houtkachel of pelletkachel. Daarnaast krijgt u €10,- korting als u de kortingscode: WARMTEVLIET14 gebruikt.
Gebruik onderstaande knop om direct naar de website van Masterfire te gaan. De kortingscode wordt dan automatisch toegepast.