Geplaatst op

Gratis brandhout voor de houtkachel, waar vind ik dat?

Wanneer je in Nederland woont ga je natuurlijk niet zomaar betalen voor iets dat je ook gratis kunt krijgen. Voor uw houtkachel heeft u vanzelfsprekend brandhout nodig en het is fijn als je daar zo min mogelijk tijd noch geld aan hoeft te besteden. Gratis brandhout maakt het stoken natuurlijk extra leuk.

Afval als gratis brandhout voor de houtkachel

Om aan gratis brandhout te komen kun je verschillende maatregelen overwegen. Je zou bijvoorbeeld langs de bouwmarkt of een houtzagerij kunnen gaan. Vaak hebben dit soort bedrijven een hoop restanten van het zaagwerk waar ze van af moeten. Echter is het wel zo dat bedrijven hier weet van hebben en er dus soms toch een klein prijskaartje aan hangen.

Ongewenste boomsoorten als gratis brandhout

Een volgende optie is je voordeel pakken van ongewenste boomsoorten in Nederland. Voorbeelden zijn uitheemse soorten zoals de Amerikaanse eik en de Amerikaanse vogelkers. Wat je zou kunnen proberen is de eigenaar van een bos aanspreken en vragen of je, in ruil voor het hout dat het oplevert, het bos van uitheemse soorten mag ontdoen. Ook hier is het voorkomend dat boseigenaren een (kleine) vergoeding vragen. Maar dit op zich is niet geheel onredelijk aangezien je er vaak een hoop hout van kunt winnen. Naast uitheemse soorten geld het zelfde voor bomen met bijvoorbeeld kevers er in. Een boomsoort die vaak wordt geteisterd door beestjes is de spar. Wanneer de aanwezigheid van krioelende beestjes is geconstateerd moet deze worden gekapt in verband met besmetting op de andere bomen. Als houtzoeker zou je op zulk soort situaties prima in kunnen spelen en er je voordeel uit kunnen halen.

Een praatje maken loont

Tot slot zijn sociale vaardigheden en wat oplettendheid een groot voordeel als je op zoek bent naar gratis brandhout voor de houtkachel. Hier en daar is er altijd wel iemand met een boom in de tuin waar ze eigenlijk van af willen. Met een goed praatje, kennis van zaken en wat geluk sta je binnen de kortste keren met je zaaggerei in de tuin, en creëer je een win-win-situatie. Ook bij boseigenaren kan het lonen om gewoon eens het gesprek aan te gaan. Wie weet wil diegene wel van een paar bomen af of kan hij/zij er een simpelweg wel een paar missen.

Enkele websites die gratis brandhout aanbieden

Belangrijke aandachtspuntjes bij het gratis brandhout verzamelen

  • Ga nooit zomaar ergens het terrein op, ga eerst het gesprek aan met de eigenaar en stel duidelijke regels op zodat je weet waar je aan toe bent.
  • Zorg ervoor dat je altijd goed geïnformeerd m.b.t. het kappen, voor veel bomen heb je een kapvergunning nodig. Wanneer je dit van te voren regelt kom je niet voor negatieve verrassingen te staan. Het beste is om langs de gemeente te gaan, er zijn heel wat regeltjes waaraan je je verplicht bent te houden.
  • Als het je is gelukt om bomen te mogen kappen in een bos ga dan nooit alleen op pad. Er kunnen ontzettend veel gevaarlijke dingen gebeuren en dat is toch wel het laatste wat je wilt. Tevens is het zo dat als je samen te werk gaat het veel gezelliger is en je ook nog eens efficiënter kunt werken.
  • Laat je gekapte hout nooit achter in een bos, neem wat je gekapt hebt meteen diezelfde dag mee. Kant en klaar hout dat voor het oprapen in een bos ligt zal daar zeker niet voor lang blijven liggen.
  • Vergeet niet dat je gekapte hout ook nog moet drogen. Het beste is om het in kleine brokken te hakken en het buiten onder een afdakje te laten drogen. Je hebt wel wat geduld nodig want de droogtijd kan tussen de verschillende soorten hout variëren van één tot drie jaar.
  • Wanneer u hout verzameld kunt u het geverfde en gelakte afvalhout beter laten liggen in verband met verbrandingsgassen die slecht zijn voor het milieu. Tevens is het zo dat het wettelijk verboden is om bewerkt hout te stoken.